Aah, de zomer komt eraan. Tijd om te genieten van een heerlijke BBQ, verfrissende cocktail of een heerlijke lunch in de zon. Laat je komende maanden verleiden door een menu bereid door één van de verdomd goeie koks in de Belgische restaurantkeukens. Zomer of winter, feestdagen of vakantieperiodes. Chef koks zijn elke dag in de weer om het perfecte bord voor jouw neus te plaatsen. Meedraaien in een keuken is geen doodgewone job, het is een passie.

Wij verzamelden 10 reden waarom werken in de keuken de beste job is!

1. Je brengt geluk naar de mensen

Eten maakt mensen gelukkig. Er zijn niet veel jobs waar je elke dag nieuwe mensen blij kunt maken. Het eten dat jij maakt helpt mensen hun verjaardagen of jubilea vieren, sommigen worden verliefd terwijl ze een bord met je zorgvuldig bereide gerechten delen en nog anderen genieten van hun welverdiende vakantie. Een bord is klein, maar het kan een grote rol spelen in het leven van mensen.

2. Je mag elke dag creatief zijn

Met elke seizoenswisseling krijg je de kans om nieuwe gerechten te presenteren. Welke andere job geeft je de kans om zo creatief te zijn? Zelfs als je aan een vast menu werkt, kunnen subtiele veranderingen in textuur, smaak of presentatie wonderen verrichten en veel voldoening schenken. Hoe mooi is het om een gast te zien genieten van een gerecht dat jij mee hebt ontworpen.

3. Elke dag is anders

Vanuit een restaurant of vanop het terras heb je meestal een mooi zicht. Als het weer dan meezit (wat niet altijd zo is), beïnvloedt dit meteen hoe druk het is. Je kan nooit voorspellen welke type gasten er binnenkomen of in welke mood de chef en werknemers zich bevinden. Maak je vandaag gerechten klaar voor enkele zakenmannen of heb je een leuke groep jonge studenten over de vloer? Elke dag is anders en dus ook je keuken. Is Dolly Parton haar nine to five niets voor jou? Welkom in onze keuken…

4. Het werkt mediterend

De keuken kan een razend drukke plaats zijn, maar op de regenachtige (en dus rustige dagen) kan het tijdens de service al eens traag vooruit gaan in de keuken. Op deze momenten heb je dan ook de tijd om even na te denken terwijl je staat te wachten tot de bestellingen binnenkomen. In tijden als deze kunnen je gedachten het meest afdwalen. Of je kan ook gewoon even lekker bijkletsen met de collega’s. En geef toe, koken, met een glas wijn in de hand brengt je tot rust, niet?

5. Je leert duidelijk zijn

Je beantwoordt iemand met een duidelijke “ja” of “nee”. Al de rest is overbodig.

6. In een keuken hebt je altijd werk

Een dag zonder werk is bijna onbestaande in de horeca. Er is altijd iets te doen in de keuken. Er kan steeds een frigo gekuist worden of mise en place klaargezet worden … Mensen hebben altijd eten, drinken en onderdak nodig, niet waar? Dus zelfs in economisch mindere tijden is de horeca relatief veilig.

Natuurlijk is het hard werken met lange dagen, maar denk aan alle andere mooie dingen die werken in de keuken met zich meebrengt. Werken in hechte teams en klanten fantastisch eten bieden, wat een geweldige baan!

7. De feedback is direct

Als kok sta je paraat om gerechten perfect te bereiden. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat de keuken geen vertraging oploopt. Essentieel hierbij is om goed te communiceren met je team. Vaak zijn chefs direct in hun feedback en dit kan soms hard aankomen. Het voordeel hierbij is dat de tips duidelijk zijn en dit resulteert voor jou in een snelle(re) leercurve.

8. Het gratis eten, veel gratis eten

Vrij vanzelfsprekend. Als je in een restaurant werkt, geniet je van het vele lekkere eten en drinken in huis. Niet veel dingen maken een mens gelukkiger dan echt lekker gratis eten.

9. Teamwork makes your dreams work

Horecamedewerkers zijn geweldige mensen met eenzelfde missie/visie: Hospitality is een levenswijze. Het zijn echt leuke collega’s om de tijd mee door te brengen. Die kameraadschap of cultuur is van onschatbare waarde. Waar of met wie je ook werkt, leuke collega’s zorgen voor een goede werkomgeving waarin mensen zich geaccepteerd en veilig voelen.

Ps. Je leert er om in team te werken wat ideaal is voor een latere job.

10. je kan internationaal aan de slag

Met je skills in de keuken kan je letterlijk overal in de wereld gaan werken. Bijleren over verschillende eetculturen is jouw sleutel tot het ontdekken van nieuwe landen, culturen en het maken van nieuwe (buitenlandse) vrienden. Neem die messenset en hit the road voor een wereldreis!

En last but not least, nog een extra reden: koks zijn het ideale lief, en sexy!

WIL JIJ OOK WERKEN IN DE KEUKEN?

Werken in de keuken bij jou in de buurt? Dan is Mise en Place wat voor jou! Mise en Place heeft vestigingen overal in Nederland en is regelmatig op zoek naar keukenhulp en/of buffethulp! Bekijk ons actuele aanbod vacatures en solliciteer. Misschien werk jij dan binnenkort wel in een keuken bij jou in de buurt!