Studenten

WAAROM WERKEN IN DE HORECA GOED IS VOOR JE CARRIÈRE

Werken in de horeca is zeer populair onder jongeren en studenten. Je leert een hoop en doet veel ervaring op, maar waarom is werken in de horeca nu goed voor je carrière?

1. HORECA IS MEER DAN ALLEEN BEDIENEN

De horeca is een oeroud beroep die sinds de laatste jaren met een negatieve connotatie te maken heeft. Veel jongeren denken dat werken in de HORECA alleen bedienen is, maar dat is zeker niet waar. Het werken in de horeca is zeer divers met veel verschillende taken. Van opbouw tot sluit, van gastvrij zijn tot last minute uitdagingen oplossen. Jij kunt zo goed inspelen op wensen en klachten van de gast, dat deze altijd met een glimlach naar buiten loopt. En dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.

6 zaken die je als HORECA-medewerker  zeker moet kunnen:

1. Omgaan met het “gezever” van sommige gasten en gewoon lekker meezeveren.

2. Blijven lachen in alle omstandigheden, ook al zijn ze lastig

3. Je moet ook tegen wat alcohol kunnen na de job

4.  Efficiënt werken. Een horecapersoon loopt maar 1 keer!

5. Flexibel zijn en je aan elke situatie kunnen aanpassen.

6. Veel, heel veel bestellingen kunnen onthouden

 

2. JE LEERT PRIORITEITEN STELLEN

Als je te maken hebt met drukke dagen tijdens het werk, moet je snel kunnen schakelen en veel dingen tegelijk doen. Er wordt daarnaast ook verwacht dat je vriendelijk en alert blijft. ook al heb je veel taken die je door jou gedaan kunnen worden, sommigen moeten eerder gedaan worden dan anderen. Dit toont wel aan dat je om kunt gaan met stress, prioriteiten kunt stellen en efficiënt te werk kunt gaan. Een handige les voor later in het werkveld. Anticiperen is één van de values voor een goed leven.

3. WERKHOUDING & MENTALITEIT

Het helpen van gasten zorgt ervoor dat je werkhouding positief verbeterd wordt. Ook al is het druk in de zaak en gaan er dingen fout, zolang je maar positief contact hebt met de gast en deze niets van de uitdagingen door heeft.

3. SKILLS – UPSELLING & CROSSELLING

Tijdens het werken in de HORECA leer je niet alleen het bedienen, maar ook het verkopen. Zo leer je om extra producten te adviseren die passen bij het product dat ze eerder besteld hebben. Ook kun je kijken naar “upselling”. Want net jij kan de gast overtuigen de iets duurdere wijn op de kaart te nemen of dan toch nog dat dessertje te bestellen. De “truken” van het vak leer je snel als je enkele dagen in de zaal staat. De echte salesmannen & vrouwen zijn namelijk gevormd & werken in de horeca!

cross-selling: Hier wijs je de gast op extra producten die goed passen bij wat ze reeds besteld hebben. Zoals een speciale port bij het kaasplankje, of een stuk appeltaart bij de koffie.

upselling: wijs de gast op een hoogwaardiger product, zoals als ze de huiswijn willen, maar dat je ze enthousiast weet te maken op een meer bijzondere wijn die wat prijziger is.

4. IT’S A MON(k)EYBUSINESS

In de HORECA leer je de verantwoordelijkheid van omgaan met geld en alles netjes en correct verwerken op de kassa. Bedrijven zijn op zoek naar verschillende competenties bij medewerkers, die je vaak in de horeca onder de knie kunt krijgen. Daarom kan deze werkervaring jou een boost geven.

5. VAN WERKEN IN DE HORECA WORD JE HARD

Het lijkt soms een gemakkelijke job die iedereen kan. mis!  De HORECA is een vak hard geleerd. Van op de hotelschool tot in het werkveld. De chef weet wat hij wil en zal zijn medewerkers hier ook duidelijk over briefen. Wie zonder ervaring in de horeca stapt zal snel de zweep voelen. Een kind leert namelijk ook het best zwemmen in het water. Ga er voor en leer bij van je collega’s.

Warm of koud, de terras zal bediend worden, dus moet ook jij de het weer gaan bestrijden met je glimlach en gastvrijheid. De 9 tot 5 mentaliteit leer je in de HORECA wel gauw af. Is een collega onverwachts ziek? In de horeca wordt er vaak voor je bijgesprongen, ook al heb je er al een lange dienst opzitten. Je kunt het je in de horeca niet veroorloven dat er niemand is om gasten te helpen.

6. HORECA IS WERKEN IN TEAM EN VERTROUWEN OP JE COLLEGA’S

Ook al zijn niet alle dagen even gemakkelijk, je weet dat je steeds op je collega’s kunt vertrouwen. In de HORECA worden er vriendschappen gemaakt voor het leven. Samen werken, samen afsluiten en gezamenlijk de uitdagingen van de dag oppakken schept een band.

Hier leer je pas samenwerken en coördineren. De bar, de bediening en de keuken werken nauw samen om de gasten een onvergetelijke ervaring te geven. Deze ervaring lukt pas als je met één team samenwerkt.

 

Op zoek naar een studentenjob of flexijob in HORECA ? Meld je dan nu aan.

 

Bron L1nda

Leave a Reply