Bijna afgestudeerd, wat nu?

Daar staan we dan, na een reis van bloed, zweet en tranen, hebben we eindelijk bereikt wat we wilden. Een prestatie om trots op te zijn! Maar, wat nu? De wereld ligt aan onze voeten, maar welke weg moeten we inslaan? Is het tijd om de arbeidsmarkt te betreden, verder te studeren, of zijn we simpelweg nog zoekende? Geen zorgen, je bent niet alleen. Volgens recente statistieken heeft 40% van de afgestudeerden geen idee wat hun volgende stap zal zijn (Haasnoot, 2023).

Dus, wat zijn eigenlijk de opties?

Klaar om te knallen! 

Als je klaar bent om het volwassen leven in te stappen, is het tijd om aan het werk te gaan. Klinkt eenvoudig, maar hoe begin je hier eigenlijk aan? De arbeidsmarkt groeit snel en wordt steeds competitiever, vooral hier in België. Het is dus van essentieel belang om goed voorbereid te zijn. Hier zijn 3 inzichten die je kunnen helpen bij het zoeken naar de ideale baan:

Hard skills & soft skills
In het verleden werd vaak gedacht dat hard skills belangrijker waren dan soft skills. Maar vandaag de dag is die perceptie aan het veranderen. Hoewel het belang van technische vaardigheden afhankelijk is van de sector, richten werkgevers zich steeds meer op persoonlijke vaardiggeden. Ben je een teamplayer, assertief genoeg of creatief? De lijst lijkt eindeloos. Gelukkig izjn soft skills iets wat je kunt ontwikkelen en waarin je kunt groeien. Zelfkennis speel hierbij een cruciale rol. Luister naar vrienden, familie en collega's; zij kennen je en kunnen je een ander perspectief bieden. Het begrijpen van hoe anderen je zien, kan een belangrijke stap zijn naar persoonlijke groei en verbetering. 

Bedrijfscultuur

Als je nadenkt over je professionele doelen en de impact die je wilt hebben, is het essentieel om ook het soort bedrijf te overwegen dat het beste bij je past. Of je nu kijtk naar een statup of een groter bedirjf, elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfscultuur. Een startup biedt vaak een omgeving waarin je zelfstandig te werk gaat en snel kunt groeien. Het kan een goede keuze zijn als je gedreven bent en bedeid bent om risico's te nemen. Startups kunnen oof een geweldige plek zijn om verschillende rollen te verkennen en veel te leren in korte tijd.

 

Aan de andere kant bieden grotere bedrijven vaak stabiliteit, structuur en uitgebreide middelen. Als je op zoek bent naar een meer gevestigde omgeving waarin je kunt groeien en jezelf op lange termijn kunt ontwikkelen, kan een groot bedrijf beter bij je passen. 

 

Het is cruciaal om een werkgever te vinden die aansluit bij jouw waarden en doelen. Durf tijdens sollicitatiegesprekken vragen te stellen over doorgroeimogelijkheden, trainingen en ontwikkelingskansen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een bedrijf vindt dat niet alleen past bij je professionele ambities, maar ook bij je persoonlijek groei en tevredenheid op lange termijn.

 

Jouw professioneel 'datingplatform'

Linkedin dient eigenlijk als jouw zakelijk 'datingprofiel'. Alles wat je al hebt bereikt, deel je best op dit platform. Het klinkt behoorlijk zakelijk, maar eigenlijk zie je het best als een Facebook voor professionals. LinkedIn is een gratis tool waar je veel meer mee kunt doen dan je misschien denkt. Natuurlijk kun je niet zomaar delen dat je lekker op vakantie bent in Mykonos en op een terrasje zit, maar je kunt wel interessante dingen delen met je professionele netwerk, zoals mijlpalen en presaties.

 

Het tonen van referenties op je LinkedIn-profiel is belangrijker dan je zou denken. Ze geven je potentiële werkgevers vertrouwen, zodat ze zelf niet hoeven te zoeken naar informatie of voormalige werkgevers hoevel lastig te vallen. Door referenties te tonen, kun je je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid op het platform versterken. Het is een krachtig middel om jezelf te presenteren als een serieuze professional met een sterke achtergrond, zeker als eentje met weinig of geen ervaring.

 

Nog niet zeker? Doe de loopbaantest van VDAB

 

To be or not to be a student 

 

Misschien voel je toch de drang om verder te studeren. Dat kan natuurlijk ook. Maar dan is de vraag, ga je voor een tweede bachelor, een verkort traject, een master of bijvoorbeeld avondschool? Vandaag de dag is een master niet altijd meer noodzakelijk, afhankelijk van sector tot sector natuurlijk. Voor een job bij de overheid is dit nog wel belangrijk. 

 

De mogelijkheid om werk en studie te combineren is ook zeker het overwegen waar. Dat kan dan als werkstudent of freelancer.

 

Vergeet niet dat je je ook kunt blijven bijscholen tijdens je werk. Bedrijven investeren steeds meer in hun personeel en bieden tal van opleidingsmogelijkheden aan. Het combineren van werk en studie kan een uitstekende manier zijn om jezelf zowel professioneel als academisch te ontwikkelen.

 

Toch nog vragen of wil je graag een overzicht van de opties? Hier zijn een paar links dat je verder kunnen helpen.
Wegwijs in het hoger onderwijs - voor studenten
Afstandsonderwijs en avondonderwijs in hogescholen en universiteiten | Vlaanderen.be

 

Het is tijd voor een tussenjaar!

 

Sta je voor de keuze om de wereld te ontdekken of juist jezelf beter te leren kennen? Waarom niet beide? Een tussenjaar biedt een prachtige kans om nieuwe culturen te ervaren en tegelijkertijd aan je persoonlijke groei te werken. 

 

Tijdens een tussenjaar kan je waardevolle levensaervaring opdoen die je cv verrijkt. En ja, het is niet langer taboe om dit aan je cv toe te voegen. Maar onthoud dat een tussenjaar niet alleen draait om ontspanning en vakantie vieren; het gaat ook over persoonlijke ontwikkeling. Wees nieuwsgierig en organiseer je reis zo dat je ook iets nieuws leert, zelf als dat alleen maar over jezelf gaat.

 

Twijfel je nog over jezelf of wil je graag meer inzicht krijgen in wie je bent? Doe de 16Personalities test. Dus waar wacht je nog op? Het avondtuur roept!

 

 

Op de hoogte blijven van de laatste Mise en Place nieuwtjes?

Blijf op de hoogte